Freelance Yazarlık Nedir? Nasıl Yapılır? İşte Tüm Bilgiler

Bir iş düşünün, sabah dilediğiniz saatte kalkıp mesai saatlerinizi siz belirliyorsunuz. Üstelik çalışma alanı da tamamen sizin keyfinize kalmış. İster plajda bir kokteyl içerken çalışın, isterseniz evinizde çalışma odanızda.

Freelance çalışmak işte tam da bu seçenekleri size sunan bir iş. Son yıllarda pek çok mesleğin artık internet üzerinden hizmet vermeye müsait olması sebebiyle popüler olan yeni çalışma sistemi freelance; mühendislik, teknik ressamlık, yazılım gibi alanların yanı sıra çeviri ve içerik üretimi alanlarında da son derece çok tercih edilmektedir. Peki nasıl freelance yazarlık nedir, nasıl olurum? Freelance yazarlar ne iş yapıyor? Başlamak istiyorsanız ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bize katılın ve yazımızın sizi aydınlatmasına izin verin.

Freelance Ne Demek?

Freelance, kelime anlamıyla “serbest çalışmak” demektir. Buradaki serbestlik, sizin çalışma saatlerinizi, çalışma ortamınızı ve diğer pek çok koşulu, başınızda bir yönetici veya patron olmaksızın kendi ilkelerinize bağlı olarak belirlemeniz anlamına gelir. Örnekle açıklamak gerekirse, bu yazıyı yazan ben evimin balkonunda pijamalarımla kahvemi yudumlarken sizlere sesleniyorum. Saat şu an tam 03.25 suları.

Freelance yazarlık yaparak para kazanmak istiyorsanız tek sorumluluğunuz uzmanı olduğunuz alanda profesyonel bir hizmet sunarak, yaratıcılığınızı ve potansiyelinizi en özgün biçimde ortaya koymanızdır. Elbette her ne kadar esnek çalışma saatleri ile çalışılsa bile burada söz konusu olan hizmetin de belli bir “deadline” yani teslimat süresi bulunuyor. Bu “deadline” ise projenin veya hizmetin büyüklüğüne, konusuna ve ayrıca sizden beklenen özenli çalışmaya göre müşterileriniz ile aranızda belirlediğiniz bir kriterdir.

Freelance Yazarlık İş İmkanları

Freelance Yazarlık İş İmkanları

Freelance Yazarlık İçin İş İmkanları Nelerdir?

Freelance yazarlık ve freelance çeviri hizmetleri en çok habercilik, reklam ve satış-pazarlama sektörlerinde ilgi görmektedir. Ancak artık pandemi koşullarının günlük yaşamımıza müdahalesi sebebiyle her sektör freelancer çalışanlara uygun hale gelmeye başlamıştır.

Freelance yazarlık için bir örnek vermek gerekirse, bir gezi blogum var diyelim. Daha çok insana daha kaliteli yazılar ile ulaşmak istiyorum ancak yazma becerilerim buna yeterli değil veya ne kadar iyi yazsam da yeterince teknik bilgiye sahip olamadığım için blogumu büyütemiyorum.

İşte tam da bu durumda freelance yazarlık yapan arkadaşlarımız, gerekli SEO düzenlemelerini yaparak ve cümlelerimizi revize edip tekrar düzenleyerek yazımızı hem daha akıcı ve okunaklı hem de diğer bloglardan çok daha görünür bir hale getiriyor. Bu bağlamda 100’er kelime üzerinden fiyat konusunda anlaşıyoruz ve belirlenen süre içerisinde yazılar bizlere teslim edilmiş oluyor.

Freelance yazarların en çok tercih edildiği içerikler ise makale, web sitesi içerikleri, sosyal medya içerikleri olarak karşımıza çıkıyor.

Firmalar Freelance Yazarlardan Ne Bekler?

Firmalar Freelance Yazarlardan Ne Bekler?

Firmalar Freelance Yazarlardan Ne Bekler?

Öncelikle her işte olduğu gibi kendinizden emin ve ne iş yaptığınız biliyor olmanızı isterler. Yazınız hangi konu üzerine olursa olsun, konu hakkında bir fikriniz ve vizyonunuz olmalıdır. Bir ürün tanıtacaksanız detaylı bir araştırma yapmalı ve bulgularınızı analiz ederek kendi özgün yazınızı üretmelisiniz.
Aynı zamanda az önce verdiğim örnek gibi halihazırda yazılmış içeriklerin tekrar düzenlenmesini, anlatım bozuklukları ve düşüklüklerin giderilmesini ve ayrıca içeriğin en akıcı halini alması için doğru uzunluğu ayarlanmasını freelance yazarlar ile sağlayabilmektedir.

Bu bağlamda üç önemli husus yer alıyor. Birincisi, yazımız ne kadar güzel olursa olsun bazen biz yazarlar kendi yaptığımız hataları göremeyiz. Biz yazarken veya okurken çok düzgün gelen bir cümle, ilk defa okuyan için son derece anlamsız olabilir. Ayrıca marka vs. tanıtımı söz konusu olduğu için firmaların geri dönüşleri ve editörünüzün bahsettiği revizeler son derece önemlidir. Bu sebeple yazar ve editör bir ekip olarak çalışma becerisine sahip olmalıdır.

Yazılarımızda karşı tarafa aktardığımız verilerin bilgi kirliliği yaratmaması için en güvenilir kaynakları bulmamız gerekiyor. Sonrasında da bu bilgilerin doğruluğunu ispat etmemiz gerektiğinde bu kaynakları net bir şekilde gösterebilmeliyiz.

Freelance yazar olarak başarılı olmak istiyorsanız en önemli madde disiplinli bir çalışma sistemine sahip olmaktır. Her iş için önemli olan bu konu yazarlık için de geçerlidir. Çünkü iyi yazı yazmak için sadece güzel yazı yazmak yetmez. Aynı zamanda kendinizi daima geliştirmeyi hedeflemeli, insanlara farklı yollardan özgün bir tarz ile kendinizi ifade etmeyi öğrenmeniz gerekir.

Freelance yazarlık mesleğinin bugünlerde öne çıkıyor olmasının başlıca nedenlerinden biri de aslında yukarıda saydığımız kriterlerin her insanda bir araya gelmemesidir. İş disiplinini ofiste bile çalışan kadrosunda zar zor sağlayabilen firmalar, bunu kendi başına sağlayabilen insanlar ile çalıştıklarında büyük rahatlıkla karşılaşmaktadırlar. Üstelik bunun yanı sıra bu onlar için ofis maliyetinden de tasarruf demektir. Elbette sadece yazarlık değil, tüm sektörler şu an bu şekilde bir çalışma planı uygulama fikrine sıcak bakıyor.

Pandeminin bir diğer yan etkisi ise dijitalleşme olurken, hepimiz sokağa çıkamadığımız günlerde internet üzerinden alışveriş yaptık. İşte tam da bu noktada krizi fırsata çeviren sektör dijital pazarlama olarak karşımıza çıkıyor. Bugün küçük büyük fark etmeksizin pek çok firma dijital pazarlama sayesinde sizi kendi ürünleri ile buluşturuyor. Haliyle bu kadar hızlı büyüyen bir sektörde içerik üreticiliği de son derece önem kazanıyor.

Çünkü bir ürünü üreten pek çok firma var. Ürünün resimlerini en güzel çeken ve açıklamasını en etkileyici şekilde oluşturan firma bu savaşı kazanır. Bu bağlamda firmalar bu alanın uzmanı olan freelance yazarlar veya fotoğrafçılar ile birlikte hareket ederek sürdürülebilir bir dijital pazarlama stratejisi geliştiriyor.

Avantaj ve Dezavantajları ile Freelance Yazar Olmak

Avantaj ve Dezavantajları ile Freelance Yazar Olmak

Avantaj ve Dezavantajları ile Freelance Yazar Olmak

Hepimiz farklı kafelerde, take away kahvesini almış köşede kendi başına çalışan insanları fark etmişizdir. Freelance yazar olmak tam olarak böyle bir şey. Dilediğiniz alanda, istediğiniz kıyafetle, çalışma saatleri tamamen size bağlı olan bir çalışma sistemidir freelance yazarlık. İhtiyacınız olan tek şey ise sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı.

Yazarlık bir üretkenlik mesleği olduğu için, çalışma saatleri tamamen size kalmış olan bu meslek, yazarın yaratıcılığını desteklemesi için gece veya gündüz bir kısıtlaması olmadan çalışıp en özgün içerikleri ortaya koymanızı sağlamaktadır. Ayrıca günümüz dünyasında pek çok alanda yaşanan iş yükü problemi, freelance işler için geçerli değil. Kendinizi yorgun hissettiğinizde, başka bir işiniz çıktığında, kendinize daha çok alan açmak istediğinizde günlük iş yükünüzü düşürebilirsiniz.

Aynı şekilde iş yükünü kendinize göre ayarlayabileceğiniz için tatile çıkmak istediğinizde kimseden izin almazsınız. Bankaya gitmek, hastaneye gitmek veya aniden çıkan işlerin tamamlanması bu yüzden sizin için bir sıkıntı oluşturmaz. Tamamen keyfi olarak da “Bugün yazmayacağım” deme lüksüne sahipsiniz. Benim de freelance yazarlık için en sevdiğim çalışma şekli yaklaşık 1 ay gibi bir süre tempolu çalışıp, sonrasında kazancımı güzel bir tatil ile ödüllendirmek. Yaptığınız işin karşılığını hemen görmek sizi çalışmaya en çok motive eden şey oluyor.

Freelance yazarlık yaparken karşımıza çıkan bir diğer avantaj, özgür alana sahip olmanız ve bir daha dilerseniz aynı şirketle çalışmama lüksünüzün olmasıdır. Şirketler ile olan ilişkinizin de çalışma verimliliğini etkilediği düşünülürse, kim sizi mutlu ediyorsa onunla çalışın efendim. Hangi alanda öğrenmek ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız o alanda yazma seçeneğiniz mevcuttur.

Bu kadar avantajın ardından freelance yazar olmak birkaç küçük dezavantaja sahip. Bunların en başında yer alan “iş bulamıyoruz” söylemi, aracı firmalar ile çözülebiliyor. Eğer aracı bir firma ile çalışmıyorsanız, şirketlerin sizi bulması bu konuda çok zor oluyor. Kendinizi ne kadar iyi pazarlasanız da bu sektörde fark edilmek uzun bir sürece karşılık geliyor.

Ayrıca projeler üzerinden yürüyen bir iş olması sebebiyle sabit bir gelir garantisi sunmaz. Buna ek olarak aracı şirketler ödeme konusunda daha güvenilir olurken, tek başınıza iş yaparken sıkıntılar yaşamanız durumunda hakkınızı koruyacağınız ne yazık ki bir yer bulunmuyor.

Bir Freelance Yazar Ne Kadar Kazanıyor?

Bir Freelance Yazar Ne Kadar Kazanıyor?

Bir Freelance Yazar Ne Kadar Kazanıyor?

Firmalara erişme imkanı sunan aracı şirketler günümüzde epey yaygın bir hal aldı. Sizlere sadece yazmanız gereken kelime sayısı, anahtar kelime, konu başlıkları vb. kriterlere uygun yazı yazarak gelir elde etmenizi sağlıyor. Aynı zamanda içerik ajanslarında sabit ücret denebilecek ücretlerle çalışmanız da mümkün olabiliyor. Kazanç olarak net bir rakam söylemek zor olsa da genellikle 100 kelime başına verilen bir ücret veya çalışma saati üzerinden ücretlendirme söz konusudur.

Ancak çalışma saati herkese göre değişebileceğinden, genellikle kelime sayısı baz alınarak bu ücret belirlenir. Bunların yanı sıra, yazılacak konu, bu konu ile ilgili bilgilere ulaşma zorluğu, yazarın bu konuyu ele alış biçimi gibi çeşitli kriterlerde de fiyatta değişim söz konusu olabilir. Freelance yazarlık siteleri arasında size kaliteli hizmet sunan pakicerik.com ailesi olarak, size 500 kelimelik bir makaleden 8 ila 100 TL arasında kazanma imkanı sunuyoruz. Bu yelpazenin geniş olmasının sebebi deneyim düzeyine ve müşterilerden gelen geri dönüşlere göre herkese emeğinin karşılığını vermektir.

Freelance Yazar Olmak İçin Gerekli Beceriler ve Deneyimler

Freelance Yazar Olmak İçin Gerekli Beceriler ve Deneyimler

Freelance Yazar Olmak İçin Gerekli Beceriler ve Deneyimler

Freelance yazar olmak istiyorsanız sahip olmanız gereken bazı yetenekler var. Bunu birkaç maddede özetlemek gerekirse yaratıcılık, özgünlük, araştırmacı olmak, kendi tarzınızın müşterinin standartlarıyla harmanlanması ile kendinizi ifade etmek son derece önemli. Ayrıca araştırmalarınızın daha derin bir hal alması için yabancı dil bilmeniz size epey fayda sağlar.

Özellikle İngilizce biliyor olmak ulaşacağınız kaynakları daha çok artırdığı için çalışmalarınız daha özgün bir tarza erişecektir. Bir diğer bilinmesi gereken dil ise elbette Türkçe. Konuşma dili ile yazı dilinin farklı olması sebebiyle yazarlık için kollarını sıvayan pek çok insan zor durumda kalmaktadır.

Bir yazının açık, anlaşılır ve akıcı olması için gramer bilgisi, yazım kuralları ve noktalama işaretleri doğru kullanılmış olmalıdır. Aksi halde yazdığınız yazı kelime yığınından başka bir şey olmayacaktır. Editör olmayan bir sistem ile çalışıyorsanız, yazdığınız yazının anlatım bozukluğu, yazım yanlışı gibi hatalarını düzeltme okumaları ile düzeltebilirsiniz.

Bu bağlamda her müşterinin derli toplu bir içerik ister. Müşteri memnuniyetinizi artırmak adına editörle çalışıyorsanız, editörün size geri bildirimlerini de mutlaka dikkate almalısınız. Bunun size katacağı şey gelişmiş bir yazma becerisi olacaktır.

Özgün içeriklerin üretimi de dijital pazarlamanın son derece önemli bir unsurudur. Bu sebeple araştırmalarınızı mutlaka kendi cümlelerinizle toparlamalı ve kelime tekrarlarından kaçınmalısınız.

Dijital pazarlamanın en değerli parçası olan SEO, “search engine optimization” yani “arama motoru optimizasyonu” anlamına geliyor. Bunun tam karşılığı ise bir sitenin ne kadar tıklanıyor olduğu ve bu tıklanmaların nasıl artırılacağı. Bugün ne kadar tıklanıyorsanız o kadar çok insana ulaşırsınız. Bu yüzden tüm şirketler SEO uzmanları arıyor ve bu alanda bilgili freelance yazarlar ile çalışıyor. SEO bilgisi olan yazarlar diğerlerine göre daha çok tercih ediliyor.

Freelance Yazarlık İşine Nasıl Başlanır?

Freelance Yazarlık İşine Nasıl Başlanır?

Freelance Yazarlık İşine Nasıl Başlanır?

Son günlerin yeni trendi haline gelen freelance yazarlık ve içerik üreticiliği ile siz de para kazanmak ve vaktinizi değerlendirmek isterseniz, derhal kolları sıvamalısınız. Bu yazımızda sizleri freelance yazarlık konusunda merak ettikleriniz için aydınlatmaya ve adım atmayı düşünenleriniz için de yüreklendirmeye çalıştık.

Siz de potansiyelinizi bu alanda değerlendirmek, kendi çalışma sisteminizde özgürce çalışmak isterseniz, bize katılma fikrini mutlaka düşünmelisiniz. Freelance yazarlık ve SEO içerik üreticiliği alanında kendini geliştirmek isteyen herkese yardımcı olmayı ve iş imkanı sunmayı hedefleyen pakicerik.com sizleri de ekibi arasında görmekten mutluluk duyar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir