Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO, web sitelerinin arama sonuçlarında daha sık görünmesine yardımcı olur. Bununla beraber web sitesi trafiğini artırır, markayı sağlamlaştırır, daha fazla satış yapmaya ve daha fazla potansiyel müşteri oluşturmaya yardımcı olur. Bu sürecin merkezinde anahtar kelime araştırması yer alır.
Anahtar kelimeler ise internet üzerindeki sitelerin ilişkilendirildiği kelime veya kelime gruplarıdır. Arama motorunda insanlar bir terim ararken konuyla en alakalı içeriğe ulaşmayı hedefler. Kullanıcıların girdiği bu kelimeler, içeriklerde kullanıldığında daha ulaşılabilir bir site oluşturulmuş olur. Başta Google olmak üzere tüm arama motorları internet sitelerini dizine ekler ve kayıtları veri tabanında saklar. Arama motoruyla bilgiye ulaşmak isteyen kullanıcılar anahtar kelime girerek arama yaparlar.
Anahtar Kelime Araştırması Nedir?
Anahtar kelime araştırmasının temeli, kullanıcı sorgularını ve varyasyonlarını keşfetmektir. Bunlar tek bir kelime olabileceği gibi birden fazla da olabilir. Kullanıcıların arama çubuğuna ürün ve hizmetlerle ilgili yazdıkları her kelime stratejinizin birer parçasıdır.
Anahtar kelimeleri kısa ölçekli ve uzun ölçekli olarak ikiye ayırabiliriz. Kısa ölçekli kelimeler uzun olanlara göre daha sık aranırlar ancak aranma amaçları daha belirsizdir. Örneğin bir web sitesi üzerinden ayakkabı satışı yapıyorsanız kullanıcıların “ayakkabı” kelimesini aratmasıyla büyük ayakkabı markalarıyla rekabet etmek durumunda kalacaksınız.
Uzun ölçekli anahtar kelimelerin ise aranma hacimleri daha azdır fakat kullanıcıların kelimeyi arama niyetleri daha belirgindir. Bu yüzden işletmeler için uzun ölçekli anahtar kelimelerin daha etkili olduğu söylenebilir.
Anahtar Kelime Araştırmasının Önemi Nedir?
Anahtar kelime araştırması, SEO aracıyla anahtar kelimeleri bulmak ve incelemektir. Ücretsiz veya ücretli araçlar kullanılarak insanların Google üzerinde ne aradığı incelenebilir. Başarılı şekilde seçilen anahtar kelimeler, SEO pazarlama stratejisini de ciddi derecede etkiler.
SEO yalnızca anahtar kelimeye değil; içerik ve bağlantı kurma gibi ilkelere de bağlı olan bir süreçtir. Ancak süreç içerisinde en önemli ilke anahtar kelime araştırmasıdır. Çünkü bu kelimelerin doğru seçilmesi, arama motor listesinde hedeflenen sırada yer almaya yardımcı olur. Anahtar kelimeyi bulmak, doğru bir araştırma yaptığınız anlamına gelmez. Doğru seçim yapmak için anahtar kelimeyi doğru araştırmak, gelir potansiyelini ve ne kadar rekabetçi olduğunu belirlemek gerekir.
Anahtar Kelime Araştırması Yapmak İçin Kullanılan Araçlar
Anahtar kelime araştırma araçları Google Anahtar Kelime Planlayıcısı, Google otomatik tavsiyeler ve Google benzer aramalar kısımlarını anahtar kelime için kaynak olarak kullanırlar. Çok sayıda anahtar kelime fikri sunan araçlar, bazı filtreler sayesinde de size ihtiyaç duyduğunuz bilgileri sunar. Bu filtrelerden bazıları anahtar kelime zorluğu, tıklamalar, geri dönüş oranı, tıklama başına maliyet, terim ekleme ve çıkarma, arama hacmi, anahtar kelimede yer alan kelime miktarı olarak sayılabilir.
Anahtar kelime araştırması yapmak için kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz araçlar bulunuyor. Bunlardan biri SEMrush’tur. Ücretsiz sürümüyle anahtar kelime araştırması yapabileceğiniz araç ile günde 10 araştırma yapabilir ve önemli anahtar kelimeler bularak kimlerle rekabet ettiğinizi görebilirsiniz. Aynı zamanda en fazla trafik çeken ana anahtar kelimelerin sıralamasına da araç üzerinden ulaşabilirsiniz.
Bir diğer araç da Answer the Public’tir. Anahtar kelime bulmak için kullanabileceğiniz araçta aylık arama hacmi gibi bilgiler bulunmuyor. Ancak içerik fikirleri bulmanız bu araç sayesinde mümkün. Google ürünlerinden biri olan Google Search Console aracını da anahtar kelime araştırması için kullanabilirsiniz. Hangi anahtar kelimenin sitenize trafiği arttırdığını görmenize yardımcı olan araçta kelimeleri değerlendirmek için 5 farklı filtre bulunuyor. Bunlar sorgu, tıklamalar, gösterimler, tıklama oranları ve konumdur. Sorgu, kullanıcılar tarafından girilen anahtar kelimelerdir. Tıklamalar ise belirli bir zaman aralığında belirli bir anahtar kelime aracılığıyla sitenize tıklayan kullanıcıların sayısını ifade eder. Bir sorgu yazıldıktan sonra arama motorunda web sitenizi gören kullanıcı sayısını ise gösterimler kısmından öğrenebilirsiniz.
Tıklama oranı tıklama sayısının gösterim sayısına bölünmesiyle hesaplanır ve bu orana da araç sayesinde ulaşabilirsiniz. Son olarak konum özelliği sayesinde istediğiniz anahtar kelime için arama motoru sonuç sayfasında sıralandığınız yeri görebilirsiniz.
Google anahtar kelime planlayıcı aracını da anahtar kelime araştırma sürecinizde ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Web sitesi alanıyla ilgili anahtar kelimelerin incelenmesi ve organik aram yoluyla en fazla trafiğin hangi varyasyonlarının alındığını belirlemeye yardımcı olur.
Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?
Anahtar kelime araştırma süreci web sitesi, hedefler, bütçe ve rekabet durumuna göre şekillenir. Web sitenizin otorite durumu, içerik kalitesi, markalaşma, trafik ve satış hedefleriniz bu süreci etkileyen kriterlerdir. Google üzerinden aldığınız trafiği arttırmaya yönelik anahtar kelime araştırması yapmak için izlemeniz gereken adımları;
- Çekirdek anahtar kelimelerin bulunması,
- Anahtar kelime fikirlerinin oluşturulması,
- Anahtar kelime değerlerinin belirlenmesi,
- Kelime listesinin gruplandırılması olarak sayılabilir.
Çekirdek Anahtar Kelimelerin Bulunması
Çekirdek anahtar kelimeler niş belirleme ve rakip belirleme konusunda yardımcı olur. Çevrimiçi ortamda pazarlanmak istenen bir ürün veya hizmet varsa anahtar kelimelerin ürünü veya hizmeti tanımlayacak nitelikte olması gerekir. Örneğin doğal mum satan bir online mağazanız varsa Google aramalarında üst sıralara çıkmak için kullanacağınız çekirdek anahtar kelimeler kokulu mum, vanilya kokulu mum gibi kelimeler olacaktır.
Geniş bir anahtar kelime araştırarak başladığınız anahtar kelime araştırma süreci, eleme yaparak ilerler. Niş odaklı yaklaşım için milyonlarca sonuç arasından sınırlama yapmak gerekir.
Anahtar Kelime Fikirleri Oluşturma
Çekirdek anahtar kelimelerin bulunması, araştırmanın sonuçlanması için yeterli olmayacaktır. Sıralamanızın yükseldiği anahtar kelimeleri belirlemeniz de sürecin başarılı olması için önemlidir. Aktif bir siteniz varsa hangi anahtar kelimelerde sıralamaya sahip olduğunuzu görüntüleyebilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz araçlardan biri olan Google Search Console aracılığıyla performans raporunu incelemeniz mümkün. Bu araç, kullandığınız her anahtar kelimenin tıklanma ve gösterim verilerini sunar.
Rakiplerin Kullandıkları Anahtar Kelimeler
Faaliyet gösterilen alandaki rakiplerin sıralama elde ettiği anahtar kelimeler de size bu süreçte rehber olacaktır. Rakiplerin bilinmesi durumunda Google üzerinden çekirdek anahtar kelime yazılarak arama yapılabilir. Sıralama sahibi olan siteler, rakiplerinizdir. Bunun için Ahrefs aracını kullanabilir ve buradaki Competing domains raporlarını inceleyebilirsiniz. Bu sayede birçok anahtar kelime fikri de bulabilirsiniz.
Anahtar Kelime Değerlerinin Belirlenmesi
Uygun stratejiyi uygulamak için karşınıza binlerce anahtar kelime fikri çıkacaktır. Bunlardan hangilerinin işinize yarayacağı konusunda da araştırma yapmanız gerekir. Burada göz önüne alacağınız ilk kriter ise arama hacmi olmalıdır. Arama hacmi, bir anahtar kelimenin ortalama aranma talebini ifade eder. İnternet kullanıcılarının o kelimeyi ne sıklıkla arattığı olarak da tanımlanabilir. Bu verileri elde edeceğiniz araçlar Google AdWords’ü kaynak olarak kullanır. Buradan ulaşacağınız arama hacmi bilgilerinin eskisi kadar kullanılmamasının sebebi de verilerin birden fazla anahtar kelimenin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş olmasıdır. Bu yüzden kelimeleri gruplar halinde değil, tek şekilde incelemekte yarar var. Bu sayede anahtar kelimenin doğal hacmi daha net belirlenebilir.
Ayrıca bazı anahtar kelimelerin aranma hacmi belli dönemlerde artabilir. Örneğin “Kurban Bayramı mesajları” anahtar kelimesinin aranma sıklığı bayram günlerinde artış gösterecektir. Arama trafiği değerleri bu dönemlerde gerçeği yansıtmaz.
Anahtar kelimenin işe yarayıp yaramayacağına bakılırken tıklamalar da önemlidir. Bir kelimenin arama hacminin yüksek olması, o kelimenin tıklandığı anlamına gelmeyeceğinden tıklamalar göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü bir sorgu yapıldığında Google’da kullanıcılar içeriğe tıklamadan da istedikleri cevabı alabilirler. Bu durumda o kelimenin tıklanma oranı az, aranma hacmi yüksek olacaktır.
Google arama motorunun sonuç sayfası özelliği olarak belirlenen farklı versiyonları vardır. Bunlar yerel sonuçlar, en önemli olaylar, görsel sonuçlar, video sonuçları, öne çıkarılmış snippet, bilgi grafikleri ve alışveriş sonuçları olarak sayılabilir.
Anahtar Kelimelerin Trafik Potansiyelleri
Anahtar kelimelerin arama hacmi ve tıklamaları o kelimenin trafik değerini belirlemeye yardımcı olan verilerdir. Birden fazla anlama gelen kelimelerin tek bir sayfa üzerinden hedeflenmesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Bir anahtar kelimeyi Google’da aratırsanız ilk başta o kelimeyi hedefleyen reklamlar çıkarken ikinci sırada organik sonuçlar karşınıza çıkar. Bu anahtar kelimenin yeterli trafik potansiyeline sahip olmaması aramalarda Yüzde 30’luk kısmı kaybetmenize sebep olur.
Anahtar kelimenin zorluğu da trafik potansiyelini etkileyecektir. SEO deneyiminden yararlanarak anahtar kelimenin zorluk derecesi belirlenebilir. Kullanacağınız farklı araçlar zorluk değerini belirlerken farklı kaynaklardan yararlanırlar. Bu araçlardan biri de Ahrefs’tir. Ahrefs, anahtar kelimeler için sıralama sahibi olan sitelerden ilk 10 tanesinin profilini inceleyerek değerlendirme yapar. Site linklerinin kalitesi ne kadar yüksekse onların önüne geçmek de o kadar zor olacaktır.
Anahtar kelimelerdeki yüksek rekabet, o kelimeyi kullanamayacağınız anlamına gelmez. Bazı anahtar kelimelerde sıralama elde etmek kolay olabilir. Ancak yalnızca sıralama yetmiyor. Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların her biri sizin için müşteri olmayabilir.
Anahtar Kelime Listelerini Gruplama
Anahtar kelimeler arasında en iyisini seçmek için gruplama yapmak da önemlidir. Bu gruplamalar ana konuya göre, amaca göre ve iş değerine göre gruplama olmak üzere 3 aşamadan oluşuyor. Ana konuya göre gruplama, bir anahtar kelime girdiğinizde o kelimeyle ilgili olan farklı anahtar kelimeleri de görmenizi sağlar. Örneğin “bluetooth kulaklık” kelimesini ele aldığınızda “bluetooth kulaklık fiyatları” kelimesini de inceleyebilirsiniz. Anahtar kelimeden bahsetmeseniz bile kelimenin sıralama elde etmesini sağlayabilirsiniz. Anahtar kelimelerin gruplandırılması için ilk aşama ana konuya göre gruplamadır.
İkinci bir aşama ise amaca göre gruplamadır. Ana konuya göre listelenen anahtar kelimeler, amaca göre sınırlanmalıdır. Google üzerinde yapılan sorguların her birinin arkasında farklı bir niyet bulunabilir. Temel hedef, kullanıcıların arama yaparken niyetlerini tahmin edebilmenizi sağlayacak bir liste oluşturmaktır. Örneğin kullanıcılar, bir anahtar kelimeyi bilgi almak veya kelimeyle ilgili resimleri incelemek için aratabilir. Arama sorgusunu yapan kullanıcılar arattıkları kelimeden habersiz, sorunun farkında, çözümün farkında, ürünün farkında veya tamamen farkında olabilir. Anahtar kelimeler değerlendirilirken bu yaklaşım tercih edilebilir.
Son olarak iş değerlerine göre gruplama ise işletme için en fazla yatırım getirisini sunan niyeti belirlemek için gereklidir. Trafik ve marka bilinirliği için size ziyaretçi kazandıracak anahtar kelimeleri belirlemek iş değerine göre gruplama sayesinde mümkün olur. Ticari niyeti olan anahtar kelimelere odaklanmak, kolay yoldan satışları arttırmaya yöneliktir. Ziyaretçilerin potansiyel müşteriye dönüştürülmesi de bu niyetle sorgu yapan ziyaretçileri kazanmaktan geçiyor.
Önceliklendirme de anahtar kelime araştırmasında son aşamalardan biridir. Anahtar kelimelerin tahmini trafik potansiyelleri, rekabet durumları, sıralama elde etmek için ne yapılması gerektiği, rekabetçi sayfa oluşturmak ve tanıtmak için gereken kaynak, trafiğin yatırım getirisi, marka bilinirliği kazandırıp kazandırmayacağı gibi konularda inceleme yaparak bulduğunuz anahtar kelimeler arasında önceliklendirme yapabilirsiniz. Oluşturduğunuz rehber sayesinde anahtar kelime araştırması daha verimli şekilde gerçekleştirilebilir.