İçerik Nedir? İçerik Çeşitleri Nelerdir?

Markalar, firmalar ve internet üzerinden satış yaparak belirli bir kitleye ulaşmayı hedefleyen e-ticaret siteleri ürünlerini tanıtmak, gelir elde etmek ve bireyleri bilgilendirmek amacıyla farklı konu ve başlıklarda içeriklere ihtiyaç duyarlar. Her konuda olabilen sözlü veya görsel içeriklerin birbirinden farklı amaçları mevcuttur. İçeriklerle hayatımızın her alanında karşılaşmamız mümkündür.

Bu içerikler, web sitelerinde, e-kitaplarda, sosyal medyada, her konuda yapılan röportajlarda ve daha farklı birçok alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Kapsamlı bir araştırma yapmak istediğinizde karşınıza çıkan tüm veriler, içerik olarak adlandırılır. Bununla birlikte yeni kurduğunuz bir web sitesi veya satış amaçlı kurulan e-ticaret sitesinde tanıtım ve bilgi verici olarak kullanacağınız ve her yönden büyümenizi ve gelişmenizi sağlayan tüm içerikler bireylerin hayatında önemli bir yere sahiptir.

İçeriğin ne olduğu hakkında detaylı bilgi sahibi olan kişiler, içerik çeşitleri hakkında da bilgi sahibi olmak isterler. Görsel içerik, yazılı içerik, bilimsel konularda yazılar ve haber metinleri, röportajlar ve belirli bir kitleye öğretmek ve eğitmek amacıyla oluşturulan eğitici içerikler, daha sayılamayan yüzlerce içerik arasında yer alır. İçeriklerin kaliteli olması, web sitenizin potansiyeli, hızlı bir şekilde büyüyebilmesi ve farklı kitlelere daha rahat ve kolay ulaşabilmesi açısından önemlidir.

İçerik Çeşitleri Nelerdir?

İçerik Çeşitleri Nelerdir?

İçerik Çeşitleri Nelerdir?

  • Ürün Tanıtım İçerikleri: E-ticaret sitelerinde satılan ürünlerin tanıtılması amacıyla oluşturulan içeriklerdir. Siteyi ziyaret eden kişilerin okudukları bu yazıların, satılan ürün hakkında detaylı bilgi vermesi ve açıklayıcı olması oldukça önemlidir.
  • Blog Yazıları: Web sitelerinde kullanılmak üzere hazırlanan, hemen hemen her konuda olan ve kişilerin tecrübe veya yaşadıklarından da  ekleme yaparak  zenginleştirdiği blog yazıları, en çok okunan ve ürünlerin web sitesinin, firmanın veya bir hizmetin tanıtımında oldukça etkili olan içerik çeşitlerinden biridir. Blog yazılarının seo açısından kaliteli olması, içeriğin arama kısmında ilk sıralarda görünmesinde ve büyük bir kesimin okuyup bilgi sahibi olabilmesinde önemli bir yere sahiptir.
  • Eğitim Amaçlı Oluşturulan İçerikler: Herhangi bir okul, bölüm, sınav sistemi veya eğitim sistemi gibi konularda uzman içerik hazırlayıcı kişiler tarafından hazırlanan ve öğrencilerin merak ettikleri her konuda bilgi sahibi oldukları, tamamen bilgi verme amaçlı hazırlanan içeriklerdir. Okuyanın bilgi sahibi olacağı ve belki de okuduktan sonra net bir şekilde karar vereceği bu içeriklerin eksiksiz ve tamamen doğru bilgi içeriyor olması içeriği kaliteli yaparak daha çok kişiye ulaşmasını sağlar.
  • Değerlendirme İçerikleri: Ürünlerin değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan ve ürünlerin satış ve pazarlanmasında oldukça etkili olan değerlendirme yazıları bir bakımdan, ürünlerin kullanılmasından sonra puanlanmasını da sağlar. Değerlendirme yazılarının güzel olması, ürünün en iyi şekilde puanlanması ve değerlendirilmesi açısından büyük öneme sahiptir.
  • Nesnel ve Bilimsel İçerikler: Nesnel ve bilimsel içerik, belli bir konu hakkında bilimsel veriler esas alınarak hazırlanan ve hazırlanma aşamasında gerçek veriler kullanılan içerik çeşididir. Alanında profesyonel olan ve bir konu hakkında detaylı araştırma yaptıktan sonra bunu belgeleyen bireyler, bilimsel verileri hazırlama konusunda oldukça uzman olmalıdır. Böylelikle bireyler, içerikleri okuduklarında bilgi sahibi olabilecek ve araştırmalarını daha iyi şekilde sonuçlandırabileceklerdir.
  • Görsel İçerik: Her alanda etkili olan görseller, içeriklerde de oldukça etkilidir. Kaliteli bir görsel kullanılarak oluşturulan içeriğe daha fazla önem verilir ve bu görselle içeriğin daha anlaşılır ve etkileyici olması sağlanmış olur. Blog yazıları ve seo bakımından güçlü olan hemen hemen birçok içerikte konu ile alakalı etkileyici bir  görsel görmeniz mümkündür. Satış ve pazarlama yapan e-ticaret sitelerinin çoğu, daha iyi satış yapabilmek ve bireylerin ürün hakkında akıllarında kalan soru işaretlerini gidermek amacıyla, satışını yaptıkları her ürünün görselini de içeriğe eklerler. Bu da alışverişin daha fazla olmasını sağlarken aynı zamanda markanın veya sitenin gelişmesine de katkı sağlar. Görsel içeriğin, daha önce kullanılmamış ve etkileyici olan görseller kullanılarak oluşturulmasına  özen gösterilmelidir.
  • Video İçerik: Etkili ve önemli mesajlar veren birçok video, dijital dünyada  sıklıkla izlenilmekte ve bireyler arasında paylaşılarak çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Video içerikler, farklı konular hakkındaki içeriklere eklendiğinde aynı şekilde görsel içerik kadar etkili olmaktadır. Anlatılmak istenen şey, video ile desteklenerek içeriğin daha kaliteli olması, ve arama sırasında ilk sırada yer alması amaçlanır.
  • Haber Metinleri: Haber olarak görülen olayların anlatıldığı içeriklerdir. Haber içeriklerini farklı yapan en önemli özellik ise, içeriğin tamamen tarafsız olması ve dikkat çekici bir başlığa sahip olmasıdır. Haber metinleri, uzman kişiler tarafından hazırlanan içerik çeşitlerinden biridir.
İçerik Nerelerde Kullanılır?

İçerik Nerelerde Kullanılır?

İçerik Nerelerde Kullanılır?

Her geçen gün gelişen ve yeni kullanıcı kitlesine sahip olan dijital platformda e-ticaret, haber, eğitim gibi birçok sektör daha fazla büyümekte ve bu sektörlerde kullanılan içerikler günden güne artmaktadır. Bireylerin bilgiden alışverişe kadar birçok ihtiyacını karşıladıkları siteler, sektörler ve sosyal medya, aynı zamanda bireylerin gün içerisinde fazla vakit geçirdikleri yerlerdendir. Bu durum da bu sitelerde içeriğe olan ihtiyacı günden güne arttırmaktadır. İçeriklerin sayısız bir şekilde kullanıldığı dijital platformda yer alan birçok site ve kuruluş, uzman içerik üreticisine ve yayınlamak için benzersiz içerik metinlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu durum da uzman makale yazarı, uzman içerik üreticisi ve editörlere olan ihtiyacı beraberinde getirir.

Kurumsal siteler, profesyonel şekillerde oluşturulmuş içeriklere her zaman ihtiyaç duyarlar. Belirli konularda oluşturulan bu içerikler, web sitesini tanıtmak veya web sitesinin ne amaçla kurulduğunu ifade etmek için yüzlerce kişiye ulaşan içeriklerdir.

Sosyal medya; içeriklerin yoğun bir şekilde kullanıldığı bir diğer platformdur. Video içerik, görsel içerik, haber metni ve bilgi verici içeriklerin çoğu, takipçilerin okuyup veya izleyip bilgi sahibi olduğu ve merak ettiklerine cevap buldukları içerikler arasındadır. Bu içerikler sayesinde birçok kişi sosyal medya üzerinden alışveriş yapabilir, bilgi edinebilir ve daha keyifli vakit geçirerek farklı tutarlarda gelir elde edebilir.

Haber siteleri, e-ticaret siteleri, blog sayfaları ve kişisel bloglar da içeriklerin sıklıkla kullanıldığı yerler arasındadır.

İçerik Nasıl Olmalıdır?

İçerik Nasıl Olmalıdır?

İçerik Nasıl Olmalıdır?

İçerikler, farklı sektörler için oluşturulduğundan, içerik oluşturulacağı zaman sektör hakkında daha önceden bilgi sahibi olmak gerekir. Bilgi verici içerikler oluşturulurken konu hakkında detaylı araştırma yapılmalı ve daha sonra içerik oluşturulmaya başlanmalıdır. E-ticaret sitesinde satılan bir ürün tanıtılacağı zaman ürün hakkındaki tüm veriler hakkında bilgi sahibi olunmalı ve bu doğrultuda müşterileri yanlış yönlendirmemek amacıyla kaliteli olan içerikler sunulmalıdır. İçeriğin ulaşacağı hedef kitle bu noktada büyük öneme sahiptir.

İçeriklere uygun olan alt başlıklar ve anahtar kelimeler, konuya uygun olarak belirlenmeli ve konunun dışına çıkacak gereksiz cümle ve kelimelere kesinlikle yer verilmemelidir. Bu durum, hedef kitlenin içerikten sıkılmasına ve aradığını bulamamasına neden olabilmektedir.

Etkileyici bir başlık kullanılarak oluşturulan içerikler, en ilgi çekici içeriklerdendir. Böyle içeriklerde başlığı okuyan kişi, anlatılmak isteneni her zaman merak ederek konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ister. İçerikte anlam bütünlüğü ve cümlelerin tutarlılığı da önemli detaylar arasındadır. İlk paragrafta anlatılan bir şey ikinci paragrafta da aynı şekilde anlatılmalıdır.

Anlatılanların bölümler ve farklı paragraflar halinde anlatılması, içeriğin kalitesini arttırırken içeriği okuyan kişilerin de daha pür dikkat ve daha hevesli bir şekilde okumasını sağlar. Paragrafsız ve fazla uzun tutulan metinler belirli bir süreden sonra okuyucuyu bıktırabilir.

Kopya içeriğe hiçbir web sitesinde veya blog sayfasında yer verilmemelidir. Bu durum, sayfanın potansiyelini düşürebileceği gibi, içeriğin aramalarda görünmemesine ve sitenin kalitesiz olmasına neden olur. En güzel ve profesyonel içerikler, özgün bir anlatıma sahip olan içeriklerdir.

İçeriği oluşturan kişinin uzman içerik yazarı olmasına özen gösterilmeli ve gerekirse  yazarın şimdiye kadar oluşturduğu içeriklerin kalitesi ve içerik hakkındaki deneyimleri sorgulanmalıdır. Böylelikle hangi konu ve sektörde daha iyi içerik hazırladığı rahatlıkla belirlenebilir.

İçeriğin etkileyici olması için konuya ait bir resim, link veya video ile desteklenmesi gerekir. Böyle içerikler, okuyanı keyiflendireceği gibi, okuduklarını daha iyi anlamalarını ve sektör hakkında daha çok bilgiye ulaşmalarını da beraberinde getirir.
İçeriğin seo kurallarına uygun olarak oluşturulması ve içerikte yazım yanlışlarına yer verilmemesi içeriğe ihtiyaç duyan bireylerin aradığı ilk şartlardandır. Yazım yanlışı fazla olan ve seo yönünden eksik olan makalelerin okuyucusu da olmaz, böylelikle gereksiz içerik oluşturulmuş olur. Hiçbir web sitesi, sayfasında seo yönünden kusurlu
olan içeriklere yer vermek istemez. Bu nedenden dolayı birçok web sitesi, kusursuz içerik üreten yazarlarla çalışır.

İçeriklerin Hayatımızdaki Önemi

İçeriklerin Hayatımızdaki Önemi

İçeriklerin Hayatımızdaki Önemi

Yukarıda bahsedilen ve birçok çeşidi bulunan içerikler, bireylerin hayatında oldukça önemli bir yere sahiptir. Araştırma, tanıtım, ticaret, bilgi verici, haber, görsel ve farklı alanlarda bireylerin ihtiyacını her yönüyle karşılayan içerikler, seo kurallarına hakim olan, herhangi bir konuda bilgi sahibi olan ve bir siteyi veya ürünü tanıtmak isterken her yönüyle ele alan bireyler tarafından oluşturulduğunda içeriğin verimliliği artmakta ve arama motorunda ilk sıralara yerleşmektedir.

İçerikler hem web sitelerinin uzun ömürlü ve kaliteli olması,  okuyanın bilgi sahibi olması, hem de pazarlamanın daha iyi yapılması için önemlidirler. Bireyleri sıkmayacak ve okudukça merak uyandıracak içerikler, aynı zamanda kısa tutulmalı veya uzunsa bile sürekli aynı cümlelerin tekrarlanmasından kaçınılmalıdır. Unutulmamalıdır ki 1000 kelimeden fazla olan içerikler arama motorunda daha üst seviyeye çıkmaktadır. İçerik hazırlanırken kullanılan noktalama  işaretlerinin cümle içinde doğru şekilde kullanılması, içeriklerin kesintisiz ve anlaşılır olmasını sağlar.

Böylelikle içeriği okuyan kişiler, içerikte anlatılmak istenen şeyi kısa bir süre içerisinde anlamış olurlar. İçerik hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise içerikte kullanılan fotoğraf, video ve link gibi konuya ait olan görsellerdir. Fotoğraf ve videolar içeriği zenginleştirirken link ise yönlendirme yapmak ve bireyleri aradıklarına ulaştırmak amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Tüm bunlara dikkat edildiğinde ortaya çok başarılı sonuçlar çıkabilir ve kusursuz içeriklerle her sektörde başarılı olunabilir.

4 thoughts on “İçerik Nedir? İçerik Çeşitleri Nelerdir?

  1. Naz Sadık dedi ki:

    Sitenizi yakından takip eden birisi olarak açıklayıcı ve net bilgileri bizlerle paylaştığınız için sizlere teşekkür ederim.

  2. Tuğrul Antalyalı dedi ki:

    Çok açıklayıcı bir makale olmuş teşekkürler. İzniniz olursa paylaşmak istiyorum.

  3. Hande Geçitli dedi ki:

    İçerik yazarken sizce nerelerden faydalanmalıyız? Makale yazarı olarak özellikle bu konuda çok zorlanıyorum.

  4. Seda Dalkır dedi ki:

    İçerik ile ilgili bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Birşey soracaktım içeriklerin özgün olup olmadığını en iyi nasıl kontrol edebilirsiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir